szerző: Simonovits Zsófia

„Segít eljutni a jelenből a vágyott jövőbe.”

 • Egy olyan támogató, elfogadó kapcsolat, illetve folyamat, ahol a kliens a saját erőforrásaival oldja meg a saját problémáit, hogy a saját célkitűzését elérje.
 • Egy olyan helyzet, ahol teljesen „oké” mind a coach-olt, mind a coach[i1]  – ebben a támogató térben könnyebb megbirkózni belső démonjainkkal[i2] .
 • Fontos elem a jövő- és akcióorientáltság: mit és hogyan fogsz legközelebb másképp csinálni? Mi fog ebben segíteni?
 • És talán még fontosabb a jelen-lét: az, hogy a coaching üléseken megjelenő viselkedés, mintázatok, a kialakuló kapcsolat általában jól leképezi a kliens[i3]  működését és kapcsolatait. Ha a jelenben, biztonságos térben, együtt megfigyeljük és megértjük ezeket, érzései tudatosításával a kliens arra is rájön, hogy mi az, ami neki ezek közül hasznos és mit szeretne másképp csinálni a jövőben – amit rögtön ugyanebben a helyzetben, biztonságos kapcsolatban ki tud próbálni, és ki tudja értékelni az új viselkedés hasznosságát.

 

Mi NEM a coaching ?

Fontosnak tartom, hogy az általam nyújtott coaching NEM tanácsadás. Abban hiszek, hogy minden ember maga tudja megtalálni és meg tudja találni  a problémáira a megoldást, ha elég időt és tudatosságot szentel annak, hogy megfigyelje és megismerje önmagát. a coach jelenléte, a megfelelő bizalmi szint[i6] , a kérdések, visszajelzések és különböző gyakorlatok segítik a klienst abban, hogy megtalálja a saját megoldását, amit addig egyedül nem sikerült.

Honnan ered a kifejezés?

A coach eredeti jelentése 4 lovas hintó – kocsi (a magyar Kocs község nevéből ered), ami a magyarból a német és a francia nyelven keresztül jutott el az angolba az 1500-as években.

Nem sokkal később terjedt el az a jelentése, hogy ’tutor’: a tanár, aki valakit átjuttat a vizsgán.

A XX. század 2. felében a sportban lett nagy szerepe az edzőnek, aki csapatokat vagy egyes sportolókat támogatott abban, hogy kiemelkedő teljesítményeket érjenek el, kihasználva a bennük rejlő erőforrásokat. A coaching kialakulásában kiemelkedő jelentőségű volt Gallway, aki  teniszezők edzése közben figyelte meg, hogy ha konkrét és értéksemleges visszajelzést ad a sportolóknak, sokkal nagyobb kedvvel érnek el, sokkal jobb teljesítményt. Elmélete szerint a fejünkben – a fizikailag megfigyelhető mérkőzésen túl – zajlik egy belső játszma, aminek nagy hatása van arra, hogy megnyerjük-e végül a meccset (http://theinnergame.com/about-tim-gallwey/history-of-the-inner-game/).

Az elképzelés a sportból hamar átkerült az üzleti világba: Gallway-t felkérték, hogy az AT&T, Apple és IBM cégeknél támogassa új módszerével a kívánt változásokat, a szervezeti kultúrák átalakítását. Kiderült, hogy a módszer nemcsak a sportban működik!

Eközben a pszichológiában is egyre nagyobb jelentőségű lett a pozitív pszichológia, az az elképzelés, hogy mindenki képes a boldogságra, és/valamint hogy a pszichológus nem csak a „beteg”, hanem az „egészséges” embereknek is hasznos. Az ezredforduló óta a coaching eszköztára a magánéleti problémák esetében is segíti a klienseket.

Coaching és terápia 

Nehéz pontosan definiálni, hogy a coaching miben tér el a terápiától, hiszen mindkettőnek számos alfaja, módszertana, szemléletmódja van, amelyek hasonlítanak (pl megoldásközpontú coaching – megoldásközpontú terápia; Gestalt coaching – Gestalt terápia), illetve eltérnek egymástól (pl a Tranzakcióanalízis és a Gestalt megközelítés)[i9] . Mégis, azt szokták mondani[i10] , hogy a coaching rövidebb ideig tart, fókuszáltabb témával dolgozik, hangsúlyosabb benne a jövő és a megváltozott viselkedés[i11] , sokszor kognitív szinten marad; míg a terápia általában hosszabb ideig tart, több teret ad a múltnak, az ember teljes működését vizsgálja, komplexebb vagy már klinikai tüneteket okozó problémákkal foglalkozik[i12] . Ez persze terapeutától, coach-tól, klienstől és témától is függ.

Mikor hasznos a coaching?

 • ha valaki elakadt az életének egy bizonyos pontján;
 • ha szeretne változtatni, de nem tudja, hogyan és min;
 • ha szeretné jobban megismerni önmagát és működését, hogy (még) boldogabb legyen .

 

Miben tud segíteni a coaching?

 • a coach segít új megvilágításba helyezni a dolgainkat, kérdéseivel, visszajelzéseivel rádöbbenthet új összefüggésekre;
 • segít abban, hogy tudatosan szánjunk időt és energiát arra, hogy céljainkon gondolkodjunk, az odavezető lépéseket meghatározzuk, majd monitorozzuk az eredményt;
 • segít abban, hogy a bennünk levő axiómákat/korlátozó hiedelmeinket észrevegyük, felülvizsgáljuk, és ha szükségesnek látjuk, megváltoztassuk;
 • segít növelni a tudatossági szintünket, hogy az életünket mi irányítsuk.

 

Life és Business coaching – magánéleti vagy üzleti coaching

A téma, probléma, cél lehet magánéleti vagy munkahelyi, a coaching mindkét terepen hatásos. Sokszor mindkét téma felmerül a közös munka során, mert hatnak egymásra.

Gyakori témák, problémák: 

 • 40 éves vagyok, elértem sok dolgot az életemben, de elakadtam, hogy merre tovább…
 • karrierváltás: eddig olyan egyértelmű volt, hogy merre visz az utam, de most elbizonytalanodtam – tényleg ezt akarom?
 • állandóan veszekszem a szüleimmel, partneremmel, mindig ugyanazokat a köröket futjuk és nem jutunk előrébb…
 • mindig ugyanazokat a hibákat követem el…
 • időgazdálkodási problémáim vannak…
 • rosszul érzem magam a munkahelyemen, nem jövök ki a főnökömmel, beosztottaimmal – fel kellene mondanom?
 • hiába mondom el többször a csapatomnak, hogy mi a feladat, sosem úgy csinálják meg, ahogy én szeretném…
 • nem szeretek konfrontálódni…

Mennyi ideig tart egy-egy ülés és maga a folyamat?

Egy alkalom 60-90 perc szokott lenni, megállapodás szerint. Heti vagy kétheti rendszerességgel érdemes találkozni.

A folyamat a hozott téma komplexitásától függően 3 alkalomtól – évekig is tarthat. Üzleti témáknál jellemző a 8-10 üléses folyamat. Az is gyakori, hogy az első, konkrét, munkahelyi problémát megoldjuk 3 alkalom alatt, és utána kerül elő egy komplexebb magánéleti téma – melynek feldolgozása hónapokat, vagy akár éveket is igénybe vehet. Ilyenkor újból megbeszéljük,  hogy mi a cél és mennyi időt szánunk annak elérésére.