Mikor forduljunk párterapeutához?  ONLINE BEJELENTKEZÉS ITT

Tulajdonképpen ehhez elégséges az, hogy a pár mindkét tagjában jelentkezzen az az igény, hogy egy vagy két szakember jelenlétében beszélgessenek a kapcsolatukról. Tehát ehhez elég egy előzetesen egyeztetett időpont egy pszichológussal, és a pár mindkét tagjának a jelenléte. Nem szükséges megfogalmazni előre a a beszélgetés tartalmát vagy a problémát. Azért van jelen a szakember, hogy ebben is segítsen és támogatást nyújtson.

 

Mik azok a tipikus párkapcsolati problémák amik szakember / pszichológus segítségét igénylik?

Fontos tudni, hogy akkor is lehet párterápiára jelentkezni ha önismereti igény jelentkezik. Azaz, szeretnénk közösen leülni a párunkkal egy szakember jelenlétében,és átbeszélni közös életünk fontos kérdéseit. Természetesen abban az esetben ha viszont már "vészhelyzet" van, ez egyben azt is jelenti, hogy pszichológus szakember mindenképpen szükséges lehet a változás elindításához. 

Egy-két tipikus nehézségre mondjon példát!

  • úgy érzi, hogy a kapcsolata megrekedt- újra és újra visszatérő konfliktusokkal- ún. játszmákkal –terhelt, és ettől mindketten  hosszú ideje szenvednek, tanácstalanok, vagy kétségbe vannak esve. Nem tudják hogyan jöjjenek ki a rossz periódusból
  • nem tudják, hogy hozzák helyre, vagy hogy helyre hozzák-e egyáltalán a kapcsolatot
  • nem tudják hol a probléma, de sok a súrlódás, állandósultak a veszekedések, sok a felhalmozódott sérelem
  • felbukkant egy harmadik személy
  • hogyan tovább? mások a céljaik? tanácstalanok hogyan kivitelezzék a közös életet
  • eltávolodtak egymástól, keveset vannak együtt
  • szexuális problémák vannak

Nem kell-e attól tartanom hogy a terapeuta majd megmondja melyikünknek van igaza? Nem merek elmenni, félek a megszégyenüléstől.

Fontos tudni, hogy a terapeuta nem az "igazságosztó" vagy a "megmondó" szerepében akar tetszelegni. Semelyik fél irányában sem elfogult. A pszichológus nem a saját megoldását akarja a párra erõltetni, hanem több lehetõséget lát meg, hogy merrefelé lehetne menni, így a nehézséggel kapcsolatban teljesen új szempontokkal találkozik a pár. Kiderül hogy nem egyik vagy másik fél a bűnös vagy a hibás. És már nem is szükséges bűnöst keresni vagy találni.

Mit csinál tulajdonképpen a pszichológus a párterápián? tanácsot ad, értékel, elemez?

A párterapeuta nem bíráskodik, hanem beindítja a párok tagjai közötti hatékony, egymás pozitív megerősítésén alapuló kommunikációt. A pszichológus abban segít, hogy két ember képes legyen a köztük levõ potenciális teret minél gazdagabbá tenni, és ezáltal kapcsolatuk új, erősebb és biztosabb alapokra helyeződjön. Ehhez néha konkrét tanácsokra is szüksége van a párnak, de sok esetben a párnak együtt kell néhány felismerésre rátalálni, amihez rávezető-segítséget nyújt a pszichológus / párterapeuta.

Mi okoz bajt egy kapcsolatban, mik a tipikus gondok?

Tulajdonképpen a párkapcsolat megromlása úgy képzelhető el, mint  két "fogaskerék", ami jelenleg nem illeszkedik eléggé optimálisan, és így nagy a súrlódási tényező. Az is lehet, hogy a két pólus ami eddig vonzotta egymást, most a pólus váltásnak köszönhetően taszítja egymást. Esetleg a pár két tagja eltávolodott, elhidegült egymástól. Ezeken tud változtatni a párterápia.

Említenél néhány párterápiás technikát?

A beszélgetés közben ún. "visszatükrözéssel" dolgozunk, tehát pozitív, fejlődés irányába ható visszajelzéseket adunk. Otthoni gyakorlati feladatok adásával is javítjuk a pár kommunikációját. A párkapcsolati konzultáció nem csak a terápiás ülés alatt zajlik, hanem a hétköznapokban is. A házi feladatok ezt a terápiás üléseken kívüli összehangolódást segítik elő. Adhatók paradox feladatok: minden este veszekednek? Akkor tessék kötelezõen minden este 7kor veszekedni! A végén ott áll a pár és azon röhögnek, hogy mi a fenén veszekedjenek. 

Mitől tud segíteni nekünk egy párterapeuta ha magunkon nem tudunk segíteni?

A terapeuta rengeteg hasonló problémával találkozott, hamarabb meglátja azokat a területeket, ahol elakadások vannak, és nem ijed meg ha problémával találkozik. Az oldott hangualtban zajló beszélgetés amiben úgy érezhetjük elfogadnak, nem kell feszengenünk, feloldja  a kommunikációs és érzelmi akadályokat is. Kimondhatatlannak hitt dolgokról kiderül, hogy lehet, sőt érdemes beszélni róluk. A terapeuta kivételesen empátiás készsége elősegíti hogy maximális megértéssel és türelemmel tudjon viszonyulni a párhoz és az adott nehézséghez.

 

Párterápiás konzultáció a gyakorlatban:

A párterápiát általában de nem minden esetben, két terapeuta vezeti, ezt hívják "kettős vezetésnek”.  A párterápia lehet rövid- néhány alkalmas beszélgetés - egy krízishelyzet átvészelése esetében.

Lehet hosszabb- 10-12 alkalom, ilyenkor egy elhúzódó konfliktust kell letisztázni, megérteni, ami időt vesz igénybe.

Időtartam: 90 perc / alkalom

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Párterápia

párkapcsolati tanácsadás

pszichológus