Életvezetési / egyéni pszichológiai tanácsadás       ONLINE BEJELENTKEZÉS ITT

 

Mit jelent az hogy életvezetési tanácsadás? 

A pszichológus ilyen esetben a gyors és eredményes megoldásokra fókuszál. Ha összegezni akarjuk akkor ez egy interaktív, személyre szabott, tanácsadói-támogatói folyamat, ahol a személy jelenlegi helyzete kerül a fókuszba.

 

Miben tér el a klasszikus pszichoterápiás módszerektől?

A személy életének aktualitásaival, jelenlegi élethelyzetével és az ebben felmerülő problémákkal foglalkozik. A személyiség "mélyebb rétegei" -gyerekkori sérelmek, kudarcok- kevesebb valószínűséggel kerülnek a beszélgetés fókuszába. Ennek oka lehet az idői korlátozottság, illetve a terápiába jövő személy igénye. Például ha valaki egy konkrét mostani bajára keres megoldást és a hozzá vezető utakat akarja megtalálni, akkor nem szükséges a nyomasztó gyerekkori élmények útján elindulni. 

Hogyan zajlik a gyakorlatban az életvezetési tanácsadás?

A személy életének aktualitásaival foglakozunk. Úgy lehet ezt elképzelni, hogy a pszichológus ilyenkor olyan mint egy sportolónak a "személyi edzője", aki felkészíti a sportolót a versenyhelyzeekre. Célunk, hogy a személy elérje a "személyes legjobb állapotát."   

Mik az előnyei és a hátrányai?

Előnye, hogy viszonylagosan gyors eredményt lehet elérni, bár azt tudni kell, hogy a pszichológiai tanácsadásban semmi nem történik varázs ütésre..Pozitív pszichológiai- megoldás irányultságú szemlélettel sokszor jobb eredmények és gyorsabb gyógyulás érhető el. Hátránya hogy sok szakember kínálja magát "életvezetési tanácsadóként" az interneten. Aki nem képzett pszichológus, ott ez veszélyes is lehet. További hátrány: a krónikus elhúzódó, átfogóbb problémák evvel a tanácsadással nem érhető el tartós és eredményes javulás. Pszichoterápia szükséges.

 

Néhány gyakori téma:

  • hol tartok most? hol a helyem? mit szeretnék elérni?
  • mi kéne hogy jobban érezzem magam?
  • ami mostanában foglalkoztat.. 
  • mire vagyok képes? mennyire vagyok elégedett magammal?
  • túlterhelt vagyok- változtatni akarok

 

Gyakorlatban: heti rendszerességgel zajlanak a találkozások / konzultáció

                         időtartam 50 perc/ alkalom

                         igény esetén kettős vezetéssel ( két terapeuta jelenlétével)