szerző: Somogyi Katalin klinikai szakpszichológus

 

Az izomdiszmorfia egyre gyakrabban előforduló testképzavar férfiaknál, nem ismeretlen a pszichológusok számára. Ám férfiaknál még mindig ritkább mint nőknél akik hamarabb beleeshetnek a tetszeni vágyás és társadalmilag hírdetett ideális külsőnek való kényszeres megfelelni akarás ördögi körébe.

Az izomdiszmorfiás zavar: szenvedélyes/ megszállott testépítés  emellett speciális diéta vagy anabolikus szteroidok használata jellemző. 

 

 

Mik a következményei?

Az anabolikus szteroidok túlzott használata szövődményeket okozhat: szexuális zavarokat valamint növekszenek az egészségügyi kockázati tényezők is. Tehát ez a folyamat a súlyosabb esetekben egészségügyileg önkárosító lehet.

A kényszeres testépítés későbbiekben átveheti az irányítást a személy életvitelében, és ugyanúgy ahogy mentálisan beszűkültté válik ( csak a testedzésre és diétára tud koncentrálni), ezzel párhuzamosan kapcsolatai és érdeklődése is beszűkültté válhat.

A jelenség hátterében a negatív énkép és negatív testkép áll, ami egy általános önmagával szembeni elégedetlenséget és lehangoltságot de súlyosabb esetben szégyenérzetet/depressziós állapotot okoz. Pszichodiagnosztikailag a klasszikus tünetek mellett hangulatzavarra utaló - depressziós szorongásos és kényszeres tünetek spektruma- is megjelenik.

Alacsonyabb önértékelésnél gyakoriak az önleértékelő negatív gondolatok (ügyetlen vagyok, béna vagyok, szerencsétlen vagyok), amik eltúlzottan és kényszeres jelleggel jelentkeznek. Aki a külsejével elégedetlen annak a legfőbb ellensége a tükör, gyakran nem mernek tükörbe nézni mert az nyomasztja őket. Ez is egyértelműsíti hogy aki ilyen tünetekben szenved annak elsősorban önmagával van gondja.

Hogyan lehet meggyógyulni?

A probléma elsősorban a "fejben" van tehát ott kezdődik a folyamat hogy az illető mit gondol vagy képzel saját magáról. Ennek a negatív önképnek nincsen tudatában általában, mert megszokássá vált hogy önmagáról negatívan nyilatkozik. A negatív énkép okozta elégedetlenséget ösztönszerűen külső kompenzálással akarja feloldani.( testmozgás, diéta) Fontos tudni hogy a fejben lévő probléma esetében minden esetben a megoldás és gyógyulás kulcsa is a fejben van. Tehát a kulcs hogy mentálisan módosítsunk és újból felépítsünk egy reálisabb és pozitívabb énképet valamint testképet. Hosszútávon bár segíthet, de sosem a testépítés vagy műtét vagy egyéb megoldások amik csökkentik az önnyomasztásos gondolatokat és az elégedetlenséget hanem a kognitív terápia az önfejlesztés és a meditáció a megoldás.

 

 

 

 

 

 

Testképzavar

pszichológus

izomdiszmorfia