Milyen pszichés  folyamatok kapcsolhatóak a  szexuális életünkhöz?

A szex fokozza az intimitást és az összekapcsolódás érzését valamint növeli a komfortérzetet a biztonságérzetet és az örömöt a szerelmes párok között. Természetesen a szexuális aktivitásnak a szaporodás szempontjából is fontos szerepe van. A szex annyira meghatározó komponense a normális életnek ( sokszor ezt nem vesszük figyelembe) hogyha zavar keletkezik ebben a funkcióban, az a  problémák széles spektrumát indíthatja el vagy fejlesztheti ki.

Orvosi kategóriák szempontjából milyen szexuális zavarok vannak?

Ha orvosilag kategorizáljuk ezeket a szexuális zavarokat az csak annyit jelent, hogy az alapján próbáljuk tipizálni hogy hogyan gyógyítjuk vagy hogy milyen típusú pszichológiai vagy fiziológiai zavar van mögötte. A szexuális viselkedés annyira komplex, hogy nehezen szemlélhető csak az orvosi szemléleten keresztül, de mégis segít minket abban hogy enyhítsünk azokon a tipikus problémákon ami szex alatt előfordulhat.

 

Hány fokozata/ lépcsője van a szexuális együttlétnek mint folyamatnak?

A humán szexuális viselkedést leegyszerűsítve 4 szintre vagy szakaszra oszthatjuk: hajtóerő, arousal, orgazmus és feloldódás.

A szexuális hajtóerő az a lendület vagy motiváció ami arra indítja a személyt, hogy elgondolkozzon azon hogy szexelni szeretne. Az agy szabályozza ezt a folyamatot, számos mechanizmuson keresztül.

A szexuális arousal az a szintje a szexuális örömérzetnek és izgatottságnak, ami megelőzi az orgazmust. Férfiaknál a pénisz vérellátása megnövekszik, erekció következik be. Nőknél vérbő lesz a klitorisz a vagina és a szeméremajkak.

Az orgazmus az élvezet és öröm csúcspontja, a szexuális együttlét alatt. Férfiaknál ez együttjár az ejakulációval, nőknél az orgazmus együttjár a méh és a vagina kontrakciójával. Az orgazmus leegyszerűsítve  egy szenzáció az agyban. Férfiaknál a közelgő ejakuláció váltja ki az orgazmust, nőknél a vaginális vagy klitorális stimuláció váltja ki az orgazmust.

Az utolsó szakasza  a szexuális együttlét folyamatának a megpihenés fázisa. 5 vagy 15 perc múlva orgazmus után a szervezet / test visszatér az alapállapotba. A férfiaknál van egy refraktor periódus ami percektől órákig is eltarthat, ilyenkor nem stimulálhatóak orgazmusra. A nőknél nem találtak ilyen peridust, nőknél lehetséges multiorgazmus vagy egymást követő orgazmus.  

 

Milyen szexuális zavarok vannak?

  • Impotencia
  • Gyógyszer indukálta / kiváltotta szexuális zavarokMedication
  • Orgazmus zavar
  • Korai magömlés zavar
  • Vaginizmus

 

Impotencia

Impotencia jeletése: képtelenség arra hogy kiváltson vagy fenntartson merevedést/ erekciót a komplett szexuális érintkezés/ aktivitás alatt. Az impotenciának lehetséges pszichológiai háttere, de egy általános tünete is lehet egy fizikai állapotnak, kondíciónak vagy gyógyszernek. A legkönnyebb módja hogy utánajárjunk az okoknak és kezeljük a zavart, hogy csoportosítjuk az okokat fizikai és pszichológiai kategóriákra.

Az egyik módja hogy elkülönítsük az impotencia okait -hogy vajon fizikai vagy pszichológiai,- az az hogy rákérdezünk, mikor  jelentkezett először a zavar vagy tünet. Ha az impotencia mint tünet egy bizonyos meghatározott időben történik- például a feleségével, de nem a szeretőjével- akkor az egy erős indikációja és jele annak hogy az ok pszichológiai. 

A diagnózis megállapítása persze nem mindig ilyen egyszerű, van például egy sokkal rejtettebb oka az impotenciának, ami orvosi állapotokhoz köthető mint  például a cukorbetegség, ilyenkor azonban pszichológiai állapot kezelése is hozzájárulhat a gyógyuláshoz. Általánosságban azt lehet mondani hogy  a szorongás ott is tényező az impotencia esetében, amelyik kliensnél fizikai kiváltó /mögöttes  ok van. A kezelés ott kezdődik, hogy adekvátan kezeljük a mögöttes kiváltó fizikai és/ vagy pszichikai állapotot. 

Gyógyszer kiváltotta szexuális diszfunkció

Ez a legáltalánosabb kiváltó oka a szexuális zavaroknak amivel a pszichiáter találkozik. Sokféle gyógyszer és a legtöbb szerhasználat / visszaélés  kiválthat szexuális problémákat. Nem túl szerencsés az a tény, hogy a legtöbb olyan gyógyszer amit pszichiátriai betegségek kezelésére írnak fel, szexuális diszfunkciókat okozhat.

A leggyakoribb pszichiátriai megbetegedés a depresszió, és a legelterjedtebb/ népszerűbb antidepresszánsok amik kivételesen jók és hatásosak a depresszió kezelésében, okozhatnak szexuális diszfunkciókat. A leggyakoribb szexuális problémák amiket az antidepresszáns terápiához társítanak az a késleltetett ejakuláció és a késleltetett orgazmus, de csökkent szexuális vágy és arousal szintén előfordul. Ezek a hatások egyértelműen dózis függőek, minél magasabb a dózis, annál erősebb mellékhatásként jelentkezik szexuális diszfunkció.

A legelső lépés annak kiértékelésére hogy az antidepresszáns valóban társítható-e a szexuális diszfunkcióhoz. Meg kell kérdezzük a klienstől hogy szed-e pszichoaktív gyógyszert. Vannak olyan depressziós személyek akik jól reagálnak  a gyógyszeres kezelésre és ha jobban érzik magukat abbahagyják a kezelést. Az újra felszínre kerülő depresszió csökkentheti a szexuális funkciókat. Ha a kliensek együttműködőek a gyógyszeres kezeléssel és a depressziójuk kontrollálva van ( szakember által), a következő lépés az lehet hogy megnézni van-e még lehetséges kiváltó ok, például egy orvosi betegségnek a súlyosbodása, vagy új stressztényező. Ha megtaláltuk a kiváltó okokat, akkor a legtöbb kliens jól reagál a kezelési stratégiára. 

 

Orgazmuszavar

Az orgazmuszavar az orgazmus hiányával jellemezhető, amit egy normális izgalmi fázis után nem következik be. Gyakoribb nőknél mint férfiaknál. A klienssel dolgozva szükséges hogy érdeklődjünk vagy utánajárjunk azoknak a pszichológiai és fiziológiai megnyilvánulásoknak amik együttjárnak az orgazmussal.

A szexuális anatómia funkcionálásáról vagy működéséről való hiányos tudás, ( a tudás elvileg segít megérteni az orgazmus fiziológiáját) a szexuális szenzációk csökkent érzékelése, valamint a  szorongás  hozzájárulhat ehhez az állapothoz. 

Ezek a terápia célzott területei is egyben, ami többdimenziós megközelítést kíván a szakembertől. Ezeknek a megközelítéseknek az alkalmazása abban az esetben a legsikeresebb ha összekapcsoljuk a szex partnerrel való kommunikációval is. 

 

Korai magömlés

A korai megömlésre bizonyára nem gondolnánk problémaként, ha a férfiaknál hem lenne refraktor fázis. Az egyik szembeötlő különbség a női és férfi szexuális aktivitás között hogy a nők képesek multi vagy egymást követő orgazmusra míg a férfiak nem. 

Akkor mit jelent az hogy korai? Próbálkozások vannak arra hogy megszámolják mennyi kismedencei lökés vagy mennyi idő kell ahhoz hogy az orgazmusig eljusson valaki. Habár ez egy kritérium ami használható lenne a diagnosztikus kiértékelésnél, viszont nagymértékben csökkenti a szexuális örömöt ha a férfiakat arra kérik hogy a lökésszámot számolják a szexuális aktus közben. A jelenlegi kritérium a diagnózishoz csak akkor állapít meg zavart vagy diszfunkciót, ha a magömlés ideje distresszt okoz a szexpartnerben. Ha ez egy problémává fejlödik, akkor számos variáció létezik a sikeres kezelésre.

Mint minden szexuális zavarnál, a kliensek sokkal jobban reagálnak a kezelésre ha a szex partner is bevonódik a kezelési tervbe, ő is része tud lenni a kezelésnek.

Mi a vaginizmus?

Vaginizmus egy akaratlan fájdalmas izomgörcs a vagina külső harmadában ami akkor történik ha megpróbálunk felhelyezni egy tárgyat a vaginába. Vaginizmus előfordulhat nemcsak szexuális tevékenység során, például nőgyógyászati vizsgálatnál is vagy tampon felhelyezésnél. Akkor nevezzük ezt szexuális zavarnak, ha a pénisz okoz ilyen tüneteket.

A vaginizmus tényleges kiváltó oka nem ismert. Fizikai okok mint például fertőzés vagy sebészi összenövések összefüggésbe hozhatóak a tünettel.

Pszichológiai szemszögből a vaginizmus összefüggésbe hozható a múltbeli negatív szexuális tapasztalat vagy elképzelt/fantáziált negatív szexuális élménytől való félelemmel. Ez a félelem aztán az akaratlan izomgörcsben fejeződik ki. A kezelés fájdalom és izomgörcs oldás vagy csökkentése vagy felfedezni  és kezelni a mögöttes okot ha az jelen van.