Milyen típusú kényszergondolatok (obsessio) vannak ?

 

1. tisztasági kényszergondolatok

szennyeződéssel vagy fertőzéssel kapcsolatos aggodalmak ( kézfogás, tárgyak megérintése) rovaroktól való félelmek, félelem attól hogy ezek megbetegítenek

undor a különböző testnedvektől ( nyál, vizelet), undor a ragacsos anyagoktól ( pl. ételmaradék)

félelem a környezeti szennyeződésektől ( sugárzás)

2. agresszív kényszergondolatok: attól fél a személy hogy akarata ellenére valamiféle belső parancsra kárt vagy sérülést okoz magának ( akarata ellenére a közelgő metró elé ugrik) vagy másoknak ( saját gyerekében kárt okoz) illetve attól tart hogy ha valami rosszra gondol azzal mágikus módon szerencsétlenséget okoz

Ide tartozik még ha attól fél, hogy akarata ellenére sértő obszcén vagy zavarba ejtő dolgot mond vagy tesz, vagy valamilyen rossz dologért ő lesz a felelős ( baleset okozása pl).

3. gyűjtögetési vagy takarékossági kényszergondolat: félelem attól hogy elvesznek a dolgai, emiatt nehezére esik kidobni dolgokat, mindent megőriz

4. vallásos kényszergondolatok ( túlzott félelem az erkölcsi normáktól való eltéréstől)  vagy mágikus, babonás obszessziók ( szerencsés számoknak túl nagy jelentőséget tulajdonít) 

5. szexuális tartalmú kényszergondolatok: a személy valódi vágyaitól idegen, számára is taszító szexuális tartalmú gondolatok (homoszexualitástól vagy perverzitástól való félelem)

6. bizonytalansági kényszer amit a döntésképtelenség és örök kételkedés jellemez ( okozott-e balesetet vagy bajt a közlekedésben)

7. saját testre vonatkozó kényszerek: saját testrészre vagy annak kinézetére vonatkozó kényszergondolat, betegségre vonatkozó kényszeres aggodalmak

 

 

Milyen típusú cselekvési kényszerek ( compulsio ) léteznek? 

Néhány gyakoribb típust említünk:

 

1. Ellenőrzési kényszer, leggyakoribb az önellenőrzés ahol annak a szkennelése történik hogy nem vétett-e valami hibát és nem okozott-e kárt evvel

Ilyen például: ajtók (bezárta-e), csapok ( elzárta-e), villanykapcsolók (lekapcsolat-e) vagy közlekedési helyzet folyamatos ellenőrzése ( nem okozott-e balesetet)  

2. Mosakodás vagy tisztasági kényszer: túlzottan gyakori kézmosás ( ez olyan gyakori lehet hogy a sok mosástól kisebesedhet a bőr) és fogmosás vagy steril mosás.

A vélt szennyeződés elkerülése érdekében végzett folyamatos takarítás. Kézfogás, vagy egyéb testi kapcsolat kerülése fertőződés veszélye miatt.

A tisztasági kényszeres inkább éhen hal mint mosatlan gyümölcsöt egyen. Általában a baktériumoktól és betegségektől való félelem és ennek elkerülése a lényeg, de a mögöttes ok a lelki tisztaság elvesztésétől való félelemről szól.

3. gyűjtögető kényszer – mindent megőriz, emiatt irreálisan sok tárgyat halmozhat fel. Akár bizarr tárgyakat vagy  használhatatlan tárgyakat, lásd. „szemetet” is felhalmoznak ( szemét kidobásásra való képtelenség)

( nem tartozik ide a hobbi szinten felhalmozott értékes gyűjtemény, például a bélyeggyűjtemény :))

 4. Ismétlési rituálék: újraolvasás, újraradírozás, rutin tevékenységek ismétlése ( például újra "kell " olvasni egy sort a könyvben vagy újra meg "kell " tenni egy mozdulatot például megérinteni egy tárgyat)

5. a precizitás vagy rendszerezés kényszere

 a személy túl aprólékos lesz, tökéletesen stimmelő kimutatások, listák  öncélú készítése

 a normális használat során igénybevett vagy megsérült dolgait ( kissé karcolódott vagy foltos cuccok) már kidobja

6. Rendrakási és szimmetriakényszer: mindennek a pontosan előre meghatározott helyen kell lennie, attól eltérni nem szabad. Nem mozdulhat el vagy nem állhat más szögben egy tárgy, a szőnyegeket meg kell igazgatni, a könyveket kényszeresen sorba kell rendezni

7. Kérdezgetési kényszer: a személy bizonytalan önmagában, a kérdezéssel önmagát próbálja nyugtatni

8. Számolási rituálék: pl. lámpaoszlopok, kockakövek, szembejövő autók, emberek, saját lépések számlálása

szabálykövetési kényszer: a különféle szabályok betű szerinti betartása és betartatása. Lényeges, hogy a szabálykövetésnek nem a szabályszegés esetén kapható büntetés az oka.

9. Rituálé kényszer vagy babonás viselkedés : pontosan meghatározott, de értelem nélküli cselekedetsor végrehajtása, ha nem hajtja végre a "belső parancsot", valami nagy baj fog bekövetkezni.

pl. a küszöb háromszori átlépése, vagy a kilincs ötszöri lenyomása.

10. Pereskedési kényszer: tyúkperek folytatása, pereskedéssel való túlzott foglalkozás pusztán csak igazságérzeti alapon.

 11. Kényszeres lassúság: egy cselekedetet csak tökéletesen lehet végrehajtani. Az erre való törekvés közben a cselekedet végrehajtása irreálisan lelassul