A serdülőkor időszaka  belépő a felnőttek világába. A gyors és drasztikus változások miatt mind a szülőknek mind a fiatalnak megterhelő időszak ez

Miben segíti a pszichológus a serdülőt?

A pszichológus a segítő beszélgetés által a serdülő  aktuális hétköznapi problémái mellett, az egészséges felnőtté válás támogatásával is foglalkozik.

 

Milyen tipikus problémák merülnek fel serdülőkorban?

A kamaszok extrémebb viselkedésének hátterében érzelmi hullámzás, önértékelési nehézségek vagy különböző változás indukálta szorongásos zavarok fordulhatnak elő.

Ebben az átmeneti korszakban nem cél az  egész személyiség átdolgozása, a pszichológus a konzultációk során az aktuális krízisre/ problematikára / elakadásra fókuszál. Kiemelten fontos az erőforrások mozgósítása, és hogy segítse a kamaszt jobban megérteni a saját gondjainak természetét illetően. A beszélgetés segít megkeresni a lehetséges megoldásokat eközben növelni az önismeretet is.

Hogyan indul a kamaszok terápiája?

Gyakori hogy a szülő támogatásával, felkérésével indul a terápia. Fontos tudni, hogy a terápia a serdülő önkéntessége nélkül nem működik, ha nincs motiváció nem indul el a terápia.Ha  a kamasz nem együttműködő, a szülők konzultációs segítséget kaphatnak a pszichológustól.

A terápiás együttműködés nehezített lehet, mert a serdülő a felnőtt világgal szemben sokszor kritikus, bizalmatlan ezért a terápiában különösen fontos a bizalmi kapcsolat kialakításának szakszerű módja, ami aztán a hatékony segítségnyújtás alappillére lehet.

Mennyi ideig tart a terápia?

Néhány alkalmas konzultációtól hosszabb ívű pszichoterápiás együttműködésig terjedhet. Lehetőség van egyszeri konzultációra is ha csak néhány kérdést szeretne megbeszélni, de igény szerint előfordul hogy hosszabb ideig szükség van a támogatásra.

 

Mik azok a tipikus problémák amik a serdülőknél előfordulhatnak?

 

Krízis

Önértékelési probléma

Beilleszkedési és társas nehézségek

Önismeret fejlesztés, megküzdési képességek

Élethelyzeti válság a családban

Életviteli problémák

Szorongásos zavarok és hangulati labilitás

Alvászavar/ evészavar / szexualitással kapcsolatos problémák

Teljesítménycsökkenés/ gátlás, tanulmányi kudarcok

Pályaválasztási bizonytalanság

Pszichoszomatikus tünetek

 

Hogyan zajlik az első találkozás?


Az első alkalom lehet egy szülő konzultáció ahol szülők a gyermekkel kapcsolatos problémákat beszélik át a pszichológussal, ez a beszélgetés kitér a fiatal eddigi fejlődésének részleteire, amit ő nem tudna elmesélni de fontos információ lehet.

Ha a bizalmi kapcsolatot jobban segíti, a serdülő első alkalommal a szülőkkel együtt jöhet, így közösen fogalmazható meg a probléma, ami a több nézőpont miatt szintén informatív lehet.

16 éves kor felett az első találkozás történhet egyből a fiatallal, a szülők jelenléte nélkül. 

Az első találkozás után mi történik?

Ezt követően rövid tanácsadás keretében megoldás orientált konzultációkra kerülhet sor, vagy elindul a 3-4 alkalmas feltáró szakasz ami a hosszabb távú terápiás folyamat előzménye. Ezeknél a találkozásoknál a beszélgetésekből és különböző rajzokból, tesztekből a pszichológus részletesen feltérképezi a fiatal személyiségét.
Ezután a pszichológus visszajelzést ad és megbeszélik a segítségnyújtás további folyamatát. 

Milyen fajta terápiák vannak ?

Többféle terápia lehetséges:

serdülő terápia, konzultáció a szülőknek, szülő irányítása más támogató szakemberhez (pszichológushoz), probléma lezárása ( megoldódott helyzet esetén)