Sokan még mindig úgy érzik, kínos pszichológushoz menni vagy szégyellnek szakembertől tanácsot kérni. Kíváncsiak vagyunk magunkra, de azért félünk is, hogy vajon mi derül ki rólunk, hogy milyenek is vagyunk. Talán tartunk a változástól is. Innen ered a bizonytalanság.

Az önismereti munkát sokszor nehéz elkezdeni, pedig az önismeret gyarapítása a királyi útja annak, hogy könnyebben vehessük az akadályokat, kihívásokat, problémákat. De hiába magyarázza nekünk bárki, hogy milyen érzés például az ejtőernyőzés vagy a bungee jumping, ha még sosem próbáltuk. Ezért is érdemes legalább egyszer elmenni és megtapasztalni, milyen egy szakértővel szemben ülni és őszintén beszélgetni azokról a gondokról és fájdalmakról, amiket már régóta cipelünk magunkkal. Milyen jó lenne egy kicsit letenni őket, vagy megszabadulni tőlük! A beszélgetés enyhíti a belső feszültségeket, és újfajta rálátást ad a problémáinkra. Hamar rá fogunk jönni, hogy nem is olyan kínos vagy kényelmetlen ez; elmondani, ami zavar vagy bánt, sőt, éppen ellenkezőleg! Egy izgalmas utazás, közelebb kerülni önmagunkhoz, és ezáltal másokhoz is.

 

1. Mi zajlik egy konkrét terápiás órán?

A terapeuta és Ön négyszemközt, kényelmesen helyet foglal, majdnem egymással szemben. A beszélgetés 50 perce alatt nagyrészt Ön döntheti el, hogy miről akar beszélni; a pszichológus meghallgatja, és csak ritkán lép közbe: kérdéseivel megpróbálja a beszélgetést a lényegesebb témákra terelni, és a fontos helyeken egy-két mondat erejéig közbe is szól. A terápia egy ún. játéktér, vagyis a hétköznapi kommunikációs szituációnál sokkal rugalmasabb helyzet. Saját érzései, saját ritmusa szerint beszélhet, így könnyebben megjelennek olyan érzések, amiket saját magának vagy másoknak talán nehezen tudott volna megfogalmazni, mert ilyen hosszan és ilyen intenzív figyelemmel még talán senki sem hallgatta meg. A terápiás helyzet lehetőséget ad rá, hogy közelebb kerüljünk önmagunkhoz, és megértsük saját reakcióinkat, saját érzéseinket, (például hogy valamely helyzetben miért reagálunk adott módon). Így máris könnyebben érthetőbbé válik a változás szükségessége és a változtatás elindítása.

2. Milyen gyakran járunk pszichológushoz?

Pszichológusával előre egyeztetett időpontban, ideális esetben minden héten azonos időpontban találkoznak. A rendszeres találkozások növelik a biztonságérzetet és a bizalmat, ami a terápia hatékonyságának fontos eleme. Adódnak kivételek, amikor közös megegyezéssel a találkozások sűrűbbek, vagy ritkábbak a heti egyszeri találkozásnál.

3. Miről fogok tudni beszélni egy számomra idegen emberrel?

Éppen ez az idegenség segít abban, hogy egy hétköznapi kommunikációs helyzethez képest jobban meg tudjunk nyílni, és jobban meg is tudjuk fogalmazni az érzéseinket. Ez a terápia egyik sarokköve.

4. Miért nem lehet tegeződni a pszichológussal?

Egy pszichológussal történő beszélgetés más, mint egy baráti beszélgetés. A terápiának sajátos dinamikája, légköre van, és ez az, ami miatt a terápia hatékonyabb tud lenni egy beszélgetésnél. Ezt a légkört segíti kialakulni a magázódás. Ha egy baráti viszonyhoz hasonló helyzetet hoznánk létre, az a terápia hatékonyságának rovására menne.

5. Lehet-e pszichoaktív gyógyszereket szedni, miközben pszichológushoz is járok?

Természetesen lehet; a pszichoterápiát, ha szükséges, gyógyszeres kezeléssel is ki lehet egészíteni. A klinikai szakpszichológus egyik feladata az, hogy felmérje az összes körülményt, és ha szaktudása alapján úgy látja, pszichiáter kollégához irányítsa Önt. Természetesen csak indokolt esetben javaslunk gyógyszeres kezelést, vagyis akkor, ha úgy látjuk, hogy a panaszok időleges enyhítése jobban segíti a terápiában való részvételt. Alapvetően igyekszünk elkerülni a gyógyszereket.

6. Hogyan lehet lemondani egy terápiás órát?

Ez szakemberenként eltérő, de abban biztos lehet, hogy az első két alkalommal erről mindenképpen szó fog esni. Terapeutája részletesen elmondja, hogy ilyen esetekben mit kell tenni, mikor és hogyan kell jeleznie a találkozás időpontjának változását.

7. Milyen hatásai vannak a terápiás beszélgetésnek?

Már az első találkozások alatt érezheti, hogy a beszélgetés érzelmileg felkavaró, egyaránt érezhet megkönnyebbülést, vagy negatív érzéseket is. Ha érzelmileg megérintette, ez mindenképpen azt jelzi, hogy történt valami fontos előrelépés. Persze ez nem azt jelenti, hogy a probléma máris megoldódott; a lelki nehézségek leküzdése általában hosszabb időt vesz igénybe. A terápia során előfordulhat olyan szakasz, amikor a folyamat stagnál, látszólag nem történik semmi; ezt az időszakot is ki kell tudni várni.

8. Miért kérdez a pszichológus a gyerekkoromról, múltamról?

Az emlékek feltérképezése abban segít, hogy a minket ért élményeket tapasztalattá tudjuk sűríteni. Ha ezek a múltbeli élmények fon önismereti tudássá érlelődnek - megértjük, hogyan működünk, mit gondolunk, érzünk valójában -, sokkal hatékonyabban tudjuk a jelen és a jövő nehézségeit feldolgozni.

Mikor forduljunk pszichológushoz?

Bármilyen olyan esetben, amikor úgy érzi, személyiségének vagy látásmódjának változása/fejlődése hozzásegítheti ahhoz, hogy átlépjen egy akadályt, problémát, vagy sikeresebben megoldjon egy helyzetet. Ha már hosszabb ideje nem tudja megoldani a nehézséget, ez még inkább azt jelenti, hogy szüksége lehet egy olyan szakemberre, aki segíthet abban, hogy hozzáférhetőbbé váljanak a nehézség okai.

•    ha nem érti az érzéseit és hogy mi történik, de érzi, hogy gond van
•    ha könnyen elsírja magát
•    ha feszült, sokat aggódik, és ez megnehezíti a mindennapjait
•    ha kiszámíthatatlanul változik a hangulata, vagy állandóan fáradtnak érzi magát

Ha úgy érzi, egyedül nem tudja megoldani gondjait:

•    váratlan esemény történt, ami miatt elvesztette a lába alól a talajt, sok mindent újra kell gondolnia
•    úgy érzi, itt az ideje, hogy magába nézzen / elgondolkozzon azon, miért kerül mindig hasonló helyzetbe
•    nem talál társat, magányosnak érzi magát
•    nehezen bízik önmagában és a képességeiben
•    úgy érzi, túl sok helyzetben bizonytalanodik el, és ilyenkor egyre nehezebben tud dönteni még apróbb kérdésekben is
•    társaságban gyakran feszeng, nem tud ellazulni
•    szexuális problémái vannak, nehezen vagy egyáltalán nem tud erről másokkal beszélni
•    gyakran konfliktusba kerül másokkal, és aggódik, hogy ennek következményei lesznek
•    valamilyen függőségben szenved és nem tud tőle megszabadulni
•    jobban szeretne teljesíteni / beilleszkedni a munkahelyen

Mi jelenti a terápia sikerét?

•    megszabadul nyomasztó érzéseitől
•    felismeri a valódi érzéseit
•    pozitívabban fogja látni önmagát és saját élethelyzetét
•    oldódnak a feszültségek és szorongások
•    könnyebben bírja a megterheléseket és a stresszt
•    sikeresebben hoz döntéseket, hatékonyabban oldja meg a feladatait
•    könnyebben tud nemet mondani
•    gyorsabban átjut a kríziseken
•    jobban tud másokhoz kapcsolódni, jobban megtalálja másokkal a közös hangot
•    jobban megérti a jövőben előforduló probléma helyzeteket, és hatékonyabban tudja megoldani azokat a jövőben